Verzorging van bollen
Verwilderings- en stinzenbollen zijn erg sterk en breiden zich meestal goed uit, ook met minder verzorging. Toch is het goed ze wat extra te verzorgen. Ze zullen zich dan sneller uitbreiden en uitbundiger bloeien. Hieronder een paar tips.
- Zorg dat bollen na de aanplant niet overwoekerd raken met (wintergroen!) onkruid.
- Als er in de herfst veel blad valt op de stinzenplanten, haal dan 80% weg of versnipper het ter plekke. Dit voorkomt “verstikking” van de stinzenplanten. Dit blad kan naar de bladhoop (zie hieronder voor meer informatie over een eigen bladhoop maken).
- Ook na een goede bodemverbetering kan het geen kwaad vanaf het tweede jaar iedere winter een toegift van 1 á 2 cm van organisch materiaal (het beste is bladaarde van eigen bladhoop!) over de bollen heen te strooien. Op een zandbodem ook wat kalk toevoegen.
- Bemesting: bemesten is goed, maar doe het met mate en uitsluitend met een organische meststof. Houdt u zich aan de dosering op de verpakking van Innogreen. Een goede organische meststof voor bollen is ECObloei. Bosanemonen (A. nemorosa en A. ranunculoides) niet of nauwelijks bemesten.
- Sommige wintergroene varens (die na een vorstperiode meestal toch niet meer mooi zijn) kunnen beter in februari afgeknipt worden zodat ze de voorjaarsbollen niet bedekken.
- Kluitvormende stinzenbollen (zoals sneeuwklokje), kunnen iedere drie tot vijf jaar uitgegraven, gescheurd, en weer uitgeplant worden. De beste tijd om dit te doen is mei, als de plant bijna in rust is maar als het loof nog wel zichtbaar is.
- Groeien de bollen in een wei (een stinzenwei) of gazon? Maai pas nadat de bollen afgestorven zijn en zich uitgezaaid hebben. Afhankelijk van de aangeplante bollen is dit in mei, juni of juli.
Hoe maak ik een bladhoop?
Heeft u geen eigen compost of bladaarde? Dan wordt het de hoogste tijd deze te gaan maken! Dit is vrij simpel: gooi het blad op een hoop. Doe er af en toe een hand kalkkorrels door. Laat de bladhoop minimaal 1 jaar, maar nog beter 2 jaar liggen. De natuur zal haar werk gaan doen en voilá, er komt prachtige bladaarde tevoorschijn! Een composthoop werkt hetzelfde, maar gooi hier geen wortelonkruiden of zaden op: dit brengt na de verwerking in de tuin namelijk onnodig wiedwerk met zich mee.
(De meest gestelde vraag bij een bladhoop is: mogen alle bladeren op de hoop? Antwoord: Ja, maar het ene bladsoort verteerd langzamer dan het andere. Eik (met name Amerikaanse eik) duurt het langste).
Bladaarde is ook verkrijgbaar bij de Hessenhof in Ede en bij Van Dorresteijn in Soest. Zwartveen en turf zijn kostbare uitputtelijke grondstoffen. Wij raden daarom het gebruik hiervan ten zeerste af.
Compost is vaak via groenrecyclingbedrijven, gemeente werven en in zakken bij het tuincentrum wel te verkrijgen. Deze compost is goedkoop maar ook scherp en "dood". Er zit in tegenstelling tot bladaarde en eigen compost absoluut geen bodemleven in. Dit bodemleven is essentieel voor de verwilderingsbollen. Als deze compost gebruikt wordt, meng dan altijd goed met bladaarde of eigen compost (aandeel aangevoerde compost max. 50%).
Meer weten over de verzorging van verwilderings- en stinzenbollen? Schaf het boek "Tuinieren met stinzenplanten" aan.